Pierwsza stolica Polski w miniony weekend zmieniła się w stolicę regionalnej kuchni, a to za sprawą finału IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. 22 września do Gniezna przyjechało 16 KGW z całej Polski, aby rywalizować w konkursie na najlepszą potrawę regionalną.
Dania oceniało jury konkursowe w składzie: Damian Marchlewicz – przewodniczący jury, ekspert kulinarny, Jarosław Uściński – ekspert kulinarny, Sylwia Staniuk – Zastępca Dyrektora Departamentu Oświaty i Polityki Społecznej MRiRW, Tomasz Bergander – Zastępca Dyrektora OT KOWR w Poznaniu, Nina Sapa – Zastępca Dyrektora NIKiDW.
Za najlepszą potrawę jury uznało gęsinę nie tylko na imieninach Marcina, sosem z wina porzeczkowego otuloną, modrą opasaną i hyćką zapijaną, na wielkopolskim talerzu podaną. Danie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z województwa wielkopolskiego. Drugie miejsce przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” z województwa mazowieckiego za turzycowy rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem. Kolejne miejsce na podium zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu z województwa warmińsko-mazurskiego, które zaserwowało dziką golonkę na gofrze ziemniaczanym w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany. Dania wyróżniały się nie tylko kreatywnością w ich przygotowaniu, ale przede wszystkim wykorzystaniem wielu elementów nawiązujących do regionu. W efekcie powstały niebanalne smaki, które zachwyciły jurorów.
Zwycięskie zespoły otrzymały nagrody pieniężne: I miejsce – 25 000 zł, II miejsce – 15 000 zł, III miejsce – 10 000 zł.
Nagrody wręczył Michał Kołodziejczak – Sekretarz Stanu w MRiRW, a Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Tomasz Ciodyk przekazał zwycięskiemu Kołu nagrodę specjalną – wyjazd na zagraniczne targi rolno-spożywcze Grüne Woche 2025 r.
Finaliści IX edycji „Bitwy Regionów” i ich potrawy:
- województwo dolnośląskie: KGW Lipowianki w Nawojowie Śląskim – rosół z krzykacza z klopsikami i makaronikiem kozim;
- województwo kujawsko-pomorskie: KGW w Kruszynie – żeberka wieprzowe duszone w kapuście cukrowej na zapiekanych ziemniakach;
- województwo lubelskie: KGW Niedzieliska – kaczka po zamojsku z sodziakami i sosem śliwkowym;
- województwo lubuskie: KGW Kotowice „Wianeczki” – zrazy z dzika z sosem grzybowym, kluchy, kapusta kiszona;
- województwo łódzkie: KGW w Branicy – kwas z kapusty kiszonej na mięsie z królika;
- województwo małopolskie: KGW w Kąclowej – truś z blandory z tobołkami w pomadzie śmietanowo-prawdziwkowej;
- województwo mazowieckie: KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” – turzycowy rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem;
- województwo opolskie: KGW w Hajdukach Nyskich – hajduckie niebo;
- województwo podkarpackie: KGW w Krasiczynie – comber jagnięcy z kozim serem podany na kaszy pęczak z borowikami w towarzystwie sosu miętowego i surówki z pora;
- województwo podlaskie: KGW w Przystawańcach – żąsies śiupinys (potrawka z gęsiny);
- województwo pomorskie: Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata” – kaczka podana na żurawinie z zapiekanym jabłuszkiem i modrą kapustą z ziemniakami puree;
- województwo śląskie: KGW BESTWINIANKI – pipki gęsie z puree chrzanowo-ziemniaczanym z dodatkiem buraków i żurawiny;
- województwo świętokrzyskie: KGW „Sikoreczki” w Krzcięcicach – tulipan z gęsiną;
- województwo warmińsko-mazurskie: KGW w Durągu – dzika golonka na gofrze ziemniaczanym, w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany;
- województwo wielkopolskie: KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” – gęsina nie tylko na imieninach Marcina, sosem z wina porzeczkowego otulona, modrą opasana i hyćką zapijana, na wielkopolskim talerzu podana;
- województwo zachodniopomorskie: KGW w Międzywodziu FREGATA – żur rybaka z niespodzianką.
Wszystkim Kołom serdecznie gratulujemy.