Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w ramach kampanii #KupujŚwiadomie promuje rodzimą żywność z oznaczeniami i certyfikatami jakości żywności oraz zachęca do wybierania owoców krajowej produkcji. To dzięki lokalnym sadownikom, którzy stawiają na jakość, polskie jabłka to nasze rodzime dobro.
W Polsce zarejestrowanych jest ponad 70 odmian jabłoni. Najpopularniejszymi odmianami uprawianymi w naszym kraju są: Idared, Jonagold, Szampion, Ligol, Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Gloster, Lobo, Cortland.
Polska to prawdziwa potęga w produkcji jabłek, których walory odżywcze i smakowe są cenione w kraju i świecie. W 2023 r. byliśmy największym producentem jabłek w Unii Europejskiej oraz czwartym producentem tych owoców na świecie po Chinach, USA i Turcji.
Według szacunku GUS zbiory jabłek w 2024 r. mogą wynieść 3,2 mln ton.
Produkcja jabłek w kraju jest zróżnicowana regionalnie. Warunki naturalne, tradycje oraz przekształcenia strukturalne w rolnictwie i przemyśle przetwórczym spowodowały wzrost specjalizacji produkcji w poszczególnych województwach.
Najwięcej jabłek zbiera się w województwie mazowieckim, którego udział w zbiorach krajowych w 2023 r. wynosił 45%. Za produkcję jabłek na Mazowszu odpowiada głównie rejon grójecko-warecki, w którym funkcjonują najbardziej nowoczesne i wydajne gospodarstwa sadownicze. W rejonie tym powstały zakłady przetwórcze, firmy handlowe oraz organizacje producentów zajmujące się dystrybucją jabłek i ich przetworów na rynku krajowym i na rynkach zagranicznych.
Pozostałe regiony o stosunkowo dużym udziale zbiorów jabłek w produkcji krajowej to woj. łódzkie (16% udziału), świętokrzyskie (15%) i lubelskie (9%).
Pyszne polskie jabłka polecają się na zdrowie – doceniajmy je nie tylko od święta!
Źródło: Biuro Analiz i Strategii KOWR.