-
O żywności certyfikowanej i z oznaczeniami na Europejskim Forum Rolniczym
W Jasionce k. Rzeszowa odbyło się dwudniowe Europejskie Forum Rolnicze – reprezentatywne i otwarte miejsce debaty, skupiającej się na najważniejszych i najbardziej aktualnych zagadnieniach związanych z przyszłością sektora rolno-spożywczego.
-
#KupujŚwiadomie na Dyplomatycznym Otwarciu Roku
O polskich produktach spożywczych wysokiej jakości, znakach i oznaczeniach w ramach krajowych i unijnych systemów jakości żywności informowaliśmy uczestników 10. edycji Dyplomatycznego Otwarcia Roku.
-
Wielkopolskie smaki na targach Internationale Grüne Woche w Berlinie
W miniony weekend, dzięki przedstawicielkom Koła Gospodyń Wiejskich Feniks Noskowo-Radomice-Strzyżewo, polskie stoisko narodowe na targach Internationale Grüne Woche w Berlinie, zyskało wyjątkowy charakter.
-
Jabłko – oficjalny owoc przewodnictwa Polski w Radzie UE
1 stycznia 2025 r. Polska, jako jedno z państw członkowskich w Unii Europejskiej, objęła przewodnictwo w radzie UE. Za oficjalny owoc polskiej prezydencji zostało uznane jabłko.
-
Podsumowanie roku 2024
Badania pokazują (raport Polska wieś i rolnictwo), że oznaczenia PRODUKT POLSKI, produkcja ekologiczna UE, Poznaj Dobrą Żywność oraz bez GMO nie tylko są dobrze rozpoznawalne wśród konsumentów, ale też wskazywane jako oznaczenia, które nierzadko wpływają na ich decyzje zakupowe.
-
#KupujŚwiadomie podczas Our Future Forum
Z hasłem #KupujŚwiadomie trafiamy do młodzieży. 25 listopada br. byliśmy obecni na Our Future Forum – wydarzeniu edukacyjnym, które przyciąga blisko 1000 uczestników – zdolne i ambitne młode osoby z kraju i zagranicy.
-
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania – święto, którego celem jest promowanie właściwych nawyków żywieniowych.
-
Światowy Dzień Żywności
Światowy Dzień Żywności – ustanowiony w 1979 roku, obchodzony jest na całym świecie 16 października – w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1945 r.
-
Plony i Jesienne Kwiaty – miejskie dożynki z #KupujŚwiadomie
Do świadomego wyboru produktów z certyfikatami i oznaczeniami w ramach systemów jakości zachęcaliśmy podczas wydarzenia „Plony i Jesienne Kwiaty”. 5 października w Warszawie na stoisku #KupujŚwiadomie wyroby prezentowali lokalni producenci.
-
28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w ramach kampanii #KupujŚwiadomie promuje rodzimą żywność z oznaczeniami i certyfikatami jakości żywności oraz zachęca do wybierania owoców krajowej produkcji. To dzięki lokalnym sadownikom, którzy stawiają na jakość, polskie jabłka to nasze rodzime dobro. W Polsce zarejestrowanych jest ponad 70 odmian jabłoni. Najpopularniejszymi odmianami uprawianymi w naszym kraju są: Idared, Jonagold,…
-
Gniezno stolicą regionalnej kuchni – finał IX edycji „Bitwy Regionów”
Pierwsza stolica Polski w miniony weekend zmieniła się w stolicę regionalnej kuchni, a to za sprawą finału IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. 22 września do Gniezna przyjechało 16 KGW z całej Polski, aby rywalizować w konkursie na najlepszą potrawę regionalną.
-
Czytaj etykiety i #KupujŚwiadomie produkty ekologiczne
W ramach kampanii #KupujŚwiadomie Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zachęca do wybierania żywności z oznaczeniami i certyfikatami jakości, w tym logo produkcji ekologicznej UE. Prowadzone działania mają na celu budowanie rozpoznawalności oznaczenia produkcji ekologicznej, edukowanie konsumentów na temat metod produkcji ekologicznej i zalet posiadania unijnego certyfikatu oraz zwiększenie spożycia żywności produkowanej w kraju, a przez to…