Znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym są wytwarzane i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Przynajmniej jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się nazwa.
Więcej informacji znajdziecie Państwo na stronach: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Truskawka kaszubska
- Miód drahimski
- Wielkopolski ser smażony
- Rogal świętomarciński
- Kiełbasa biała parzona wielkopolska
- Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
- Andruty kaliskie
- Kołocz śląski/ kołacz śląski
- Krupnioki śląskie
- Kiełbasa lisiecka
- Chleb prądnicki
- Obwarzanek krakowski
- Jagnięcina podhalańska
- Suska sechlońska
- Jabłka łąckie
- Fasola korczyńska
- Kiełbasa piaszczańska
- Czosnek galicyjski
- Śliwka szydłowska
- Jabłka grójeckie
- Podpiwek kujawski
- Miód kurpiowski
- Ser koryciński swojski
- Cebularz lubelski
- Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły
- Wędzone jabłko sechlońskie