Chronione Oznaczenie Geograficzne


Znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym są wytwarzane i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Przynajmniej jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się nazwa.

Więcej informacji znajdziecie Państwo na stronach: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

  1. Truskawka kaszubska
  2. Miód drahimski
  3. Wielkopolski ser smażony
  4. Rogal świętomarciński
  5. Kiełbasa biała parzona wielkopolska
  6. Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
  7. Andruty kaliskie
  8. Kołocz śląski/ kołacz śląski
  9. Krupnioki śląskie
  10. Kiełbasa lisiecka
  11. Chleb prądnicki
  12. Obwarzanek krakowski
  13. Jagnięcina podhalańska
  14. Suska sechlońska
  15. Jabłka łąckie
  16. Fasola korczyńska
  17. Kiełbasa piaszczańska
  18. Czosnek galicyjski
  19. Śliwka szydłowska
  20. Jabłka grójeckie
  21. Podpiwek kujawski
  22. Miód kurpiowski
  23. Ser koryciński swojski
  24. Cebularz lubelski
  25. Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły
  26. Wędzone jabłko sechlońskie

Skip to content