Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania


8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania – święto, którego celem jest promowanie właściwych nawyków żywieniowych.

Nawyki te związane są przede wszystkim z poziomem świadomości zdrowotnej i żywieniowej, ale również z dostępnością produktów wysokiej jakości.

Jednym z najważniejszych zadań Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa jest promowanie produktów rolnych i żywnościowych oraz metod ich produkcji. #KupujŚwiadomie to hasło kampanii zachęcającej do wyboru produktów z oznaczeniami i certyfikatami jakości żywności.

Ideą prowadzonej kampanii jest edukowanie społeczeństwa w zakresie znaczenia podejmowanych codziennie decyzji zakupowych. Zachęcamy do zwracania uwagi na informacje zawarte na etykietach żywności, w tym w odniesieniu do kraju pochodzenia, by podejmować te decyzje świadomie. Każdy z konsumentów ma prawo wiedzieć, skąd pochodzą i gdzie zostały wytworzone nabywane przez niego wyroby.

Zachęcamy do sięgania po produkty lokalne, tradycyjne, wytworzone z krajowych  surowców i oznaczone znakiem PRODUKT POLSKI, a także certyfikowane w ramach krajowych i unijnych systemów jakości oraz oznaczone logo produkcji ekologicznej UE.

Właściwe nawyki żywieniowe promujemy nie tylko od święta. Dobre, wysokiej jakości, lokalne produkty są na wyciągnięcie ręki, a zdrowe posiłki to podstawa prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiednia dieta ma ogromny wpływ na życie oraz zdrowie dzieci, młodzieży i osób dorosłych. Znajomość zasad zdrowego odżywiania i ich stosowanie mogą przyczynić się do poprawy kondycji fizycznej i samopoczucia.

Warto zapoznać się z zaleceniami opracowanymi przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH. Zilustrowano je w formie talerza różnorodnych produktów, który symbolizuje ich zalecane proporcje w codziennej diecie.

Skip to content