7 i 8 września na PGE Narodowym królowały rodzime produkty certyfikowane w ramach krajowych i unijnych systemów jakości, a także ze znakiem PRODUKT POLSKI.
Uroczystego otwarcia wydarzenia dokonał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski wraz Dyrektorem Generalnym Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Henrykiem Smolarzem.
W trakcie dwóch dni festiwalu odwiedzający mogli wziąć udział w różnorodnych atrakcjach rozlokowanych w trzech specjalnych strefach:
S T R E F A P R O D U C E N T Ó W |
W tej strefie ponad stu festiwalowych wystawców z całej Polski zaprezentowało swoje doskonałe, wytwarzane z pasją wyroby – ekologiczne warzywa i owoce, tradycyjne wędliny, sery, pieczywo, przetwory oraz wiele innych specjałów. Odwiedzający chętnie korzystali z możliwości degustacji i zakupu polskich produktów wysokiej jakości prosto od lokalnych wytwórców.
Lista wystawców: pobierz plik w formacie PDF
W strefie producentów, która była sercem festiwalu, odbywały się panele dyskusyjne, których różnorodna tematyka koncentrowała się wokół polskiej żywności:
Pierwszego dnia festiwalu, w panelu dyskusyjnym pn. „Lokalna żywność dobrym wyborem” wzięli udział Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Czesław Siekierski, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa – Henryk Smolarz, prof. SGGW – Krystyna Rejman oraz Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego – Jerzy Wierzbicki. Paneliści dyskutowali na temat potencjału żywności lokalnej, której jakość przekłada się na świadome wybory zakupowe konsumentów oraz nt. tego, jakie korzyści niosą za sobą skrócone łańcuchy dostaw.
„Ten znak to smak – wybieraj żywność certyfikowaną” – podczas tego panelu nt. polskich produktów certyfikowanych w ramach krajowych i unijnych systemów jakości, dyskutowali: Jan Golba – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Małgorzata Waszewska – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Wiesław Różański – Prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego oraz Producenci: Kamil Pazik – Gospodarstwo Ekologiczne Pazikoland, Maciej Majewski – Prezes Sadów Grójeckich i Hubert Filipiak – Ekojabłonka.
„Mamy plan na zdrowe odżywianie najmłodszych” – to tytuł panelu, w trakcie którego o tym, że właściwe nawyki żywieniowe kształtują się od najmłodszych lat, rozmawiali Katarzyna Wolnicka, Tomasz Rożek i Anna Komisarczyk.
Drugiego dnia festiwalu, podczas panelu pn. „Czy obiad zaczyna się od zupy – polska kuchnia okiem gości z zagranicy” Małgorzata Tomaszewska-Bolałek i Pascal Brodnicki dyskutowali o tym, z czego Polska słynie w świecie, czyli o rodzimych potrawach i produktach charakterystycznych dla naszego kraju.
W trakcie panelu pn. „Wokół polskiego stołu” Paulina Nawrocka-Olejniczak, Katarzyna Borkowska i Joanna Kozłowska rozmawiały na temat roli stołu w polskiej tradycji i kulturze, nie tylko kulinarnej.
S T R E F A W A R S Z T A T Ó W |
W tej strefie odbywały się warsztaty skierowane do miłośników gotowania oraz pokazy kulinarne połączone z degustacją. W trakcie pokazów kulinarnych organizowanych przez Stowarzyszenie Polska Ekologia można było skosztować wyśmienitych dań. Chętnych do spróbowania doskonałych potraw na bazie krajowych produktów nie brakowało.
Drugiego dnia festiwalu uczestnicy warsztatów kulinarnych mieli niepowtarzalną okazję zgłębiać tajniki polskiej kuchni pod okiem doświadczonych kucharzy: Adriany Marczewskiej oraz Grzegorza Łapanowskiego. W trakcie tych pysznych spotkań, młodzi i nieco starsi adepci sztuki kulinarnej przygotowywali wyjątkowe potrawy, używając lokalnych, krajowych produktów.
S T R E F A A N I M A C J I |
Miejsce, które zapewniło rozrywkę i naukę w jednym – tu każdy znalazł coś dla siebie – mnóstwo atrakcji, nie tylko dla najmłodszych uczestników festiwalu.
Mapę polskich produktów regionalnych oraz warsztaty z układania kreatywnych pudełek z kartonu ukazujących tradycyjne rodzime wyroby i miejsce ich wytwarzania zapewniło Nowekartonowe.
Adam Rubitrener Polkowski i Hubert Firek prowadzili warsztaty z układania kostki Rubika – dzięki nim uczestnicy wydarzenia mieli szansę nauczyć się układać kostki obrazkowe dedykowane #KupujŚwiadomie i Programowi dla szkół.
Nie brakowało chętnych do udziału w warsztatach z dekorowania pierników prowadzonych przez Toruńską Manufakturę Piernika.
Dzięki Manufakturze w Bolesławcu, prawdziwą furorę zrobiły warsztaty z dekorowania produktów ceramicznych , podczas których uczestnicy mieli możliwość stworzenia własnych, unikatowych kubków, idealnych do ozdobienia tradycyjnego, polskiego stołu.
Na stoisku Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przygotowano laboratorium, w którym można było m.in. obejrzeć pod mikroskopem zafałszowane przyprawy oraz zmierzyć na pehametrze pH soku. Na stoisku „Trzymaj formę!” Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz WSSE Warszawa, PSSE Warszawa, Głównego Inspektoratu Sanitarnego, można było dowiedzieć się m.in., jak prawidłowo komponować zdrowe posiłki
W strefie dla dzieci #KupujŚwiadomie edukowaliśmy młodych konsumentów m.in. w zakresie pochodzenia produktów. Liczne zabawy i konkursy nt. zdrowej diety umilały czas najmłodszym w strefie Programu dla szkół z gościnnym udziałem Chrumasa – ambasadora zdrowego odżywiania.
Cieszymy się, że tak licznie odwiedziliście II Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie, który służy budowaniu świadomości konsumentów nt. oznaczeń i certyfikatów jakości żywności. Wspólnie wspierajmy konkurencyjność krajowych produktów rolno-spożywczych, jako produktów najwyższej jakości, dokonując świadomych decyzji zakupowych!
Dziękujemy, że byliście z nami!