#KupujŚwiadomie podczas Our Future Forum

Panel dyskusyjny „Ekopostawa to ważna sprawa – certyfikowana żywność ekologiczna”,

Z hasłem #KupujŚwiadomie trafiamy do młodzieży. 25 listopada br. byliśmy obecni na Our Future Forum –  wydarzeniu edukacyjnym, które przyciąga blisko 1000 uczestników – zdolne i ambitne młode osoby z kraju i zagranicy.

W trakcie konferencji odbyły się zorganizowane przez KOWR warsztaty pn. „Zrównoważone łańcuchy dostaw żywności ekologicznej”. Sylwester Strużyna, prezes Bio Planet S.A., oraz Hubert Filipiak, właściciel ekologicznego gospodarstwa sadowniczego „Ekojabłonka”, przedstawili wyzwania związane z produkcją i dystrybucją żywności ekologicznej oraz znaczenie budowania współpracy pomiędzy ogniwami tego procesu. Prowadzący przygotowali dla uczestników warsztatów zadania, polegające na zaplanowaniu strategii kampanii promujących ekoprodukty. Biorący udział w warsztatach wykazali się ogromną pomysłowością i znajomością tematu, a ich kreatywne prezentacje spotkały się z uznaniem prowadzących.

W panelu dyskusyjnym pn. „Ekopostawa to ważna sprawa – certyfikowana żywność ekologiczna” rolę moderatora pełnił Jan Golba – Zastępca Dyrektora w Departamencie Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności w MRiRW. W rozmowie udział wzięli: dr. hab. Sylwia Żakowska-Biemans – profesorka w Katedrze Badań Rynku Żywności i Konsumpcji SGGW, Sylwester Strużyna – prezes Bio Planet S.A. oraz Hubert Filipiak – właściciel ekologicznego gospodarstwa sadowniczego „Ekojabłonka”. W dyskusji poruszone zostały różne aspekty związane z żywnością ekologiczną, m.in. po czym rozpoznać produkty ekologiczne i jakie są ich zalety oraz jak wygląda produkcja ekologiczna z perspektywy wytwórcy, a także z punktu widzenia biznesu. Uczestnicy panelu dyskutowali o budowaniu rozpoznawalności logo produkcji ekologicznej UE, edukowaniu konsumentów na temat metod produkcji ekologicznej i zalet posiadania unijnego certyfikatu oraz o rozwiązaniach na rzecz zwiększania spożycia żywności ekologicznej produkowanej w kraju.

Podczas wydarzenia, zgodnie z hasłem kampanii #KupujŚwiadomie, zachęcaliśmy do wyboru produktów z oznaczeniami i certyfikatami jakości żywności, w tym oznaczonych logo produkcji ekologicznej UE. Uczestnicy wydarzenia chętnie brali udział w ankiecie nt. znaków jakości dostępnej na stronie: https://www.kupujswiadomie.gov.pl/ankieta/

Skip to content