O polskiej kuchni i tradycji na globalnej konferencji


W dniach 7-10 sierpnia w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbyła się Wikimania – międzynarodowa konferencja użytkowników Wikipedii i jej siostrzanych projektów, w której biorą udział uczestnicy ze 140 krajów.

W trakcie tego wydarzenia 8 sierpnia przybliżaliśmy gościom z całego świata polską kuchnię, tradycję kulinarną, a także zachęcaliśmy do dzielenia się opiniami na temat ulubionych polskich potraw. Zapytaliśmy uczestników wydarzenia, które polskie potrawy i produkty regionalne najbardziej kojarzą im się z Polską. Zaskoczenia nie było – wśród odpowiedzi królowały pierogi i żurek.

O znakomitej polskiej żywności, wyjątkowych potrawach i produktach charakterystycznych dla naszego kraju oraz dziedzictwie kulinarnym rozmawiali eksperci: Paulina Nawrocka-Olejniczak, Łukasz Modelski oraz Grzegorz Łapanowski. Dyskusja o bogactwie smaków rodzimych zup, dań głównych i słodkości toczyła się nie tylko w audytorium, ale także online.

Goście mogli obejrzeć pokaz Regionalnego Zespołu Pieśni i Tańca „Boczki Chełmońskie”. Zespół specjalizujący się w tańcach łowickich zrobił prawdziwą furorę wśród uczestników wydarzenia, porywając do tańca publiczność!

A skoro nasze działania koncentrują się wokół stołu i tradycji, zwłaszcza kulinarnych, goście Wikimanii mieli wyjątkową okazję, by wziąć udział w bolesławieckich warsztatach ceramicznych i wrócić do domu z własnoręcznie ozdobionym kubkiem!

Katowickie spotkanie twórców Wikipedii to już 19. edycja Wikimanii, podczas której dyskutują o nowych projektach i wymieniają się pomysłami. W tegorocznej edycji bierze udział 1000 uczestników na żywo oraz 2500 uczestników online.


Skip to content