Do udziału w tegorocznej edycji zgłosiła się najwyższa w historii konkursu liczba Kół Gospodyń Wiejskich – aż 3528! Od 23 kwietnia do 17 września trwały eliminacje w ramach I (powiatowego) i II (wojewódzkiego) etapu konkursu.
W wielkim finale rywalizowało 16 Kół Gospodyń Wiejskich – laureatów rozgrywek wojewódzkich. 7 października w Arenie Lodowej w Tomaszowie Mazowieckim reprezentanci poszczególnych województw stoczyli bitwę na smaki, prezentując swoje popisowe dania. Zaciętym kulinarnym zmaganiom towarzyszyły ogromne emocje i wspaniała atmosfera.
Jury w składzie: Karol Okrasa – przewodniczący, Sekretarz Stanu MRiRW Anna Gembicka, Z-ca Dyrektora Generalnego KOWR Marek Chibowski, Prezes KRUS Aleksandra Hadzik oraz Zastępca Prezesa ARiMR Jerzy Radoń, nie miało łatwego zadania. Wszystkie potrawy finałowe były prawdziwą ucztą dla podniebienia, a sposób ich podania i oprawa artystyczna towarzysząca prezentacji dań, zachwyciły nie tylko jury, ale także wszystkich obecnych na wydarzeniu gości. Każdy mógł spróbować dań finałowych zaprezentowanych przez Zespoły KGW.
Trzy najlepsze zespoły stanęły na podium otrzymując tym samym nagrody pieniężne: I miejsce – 25 000 zł, II miejsce – 15 000 zł , III miejsce – 10 000 zł.
Zaszczytne I miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary z woj. małopolskiego ze ślebodną jorką z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku, miejsce II wywalczyło Koło Gospodyń Wiejskich w Kudrach „Drużyna sprzed Olszyny” z woj. lubelskiego z udźcem indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowanym, pieczonym pod pierzynką z masła, podanym z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym, a trzecie Koło Gospodyń wiejskich Olmoncianki z woj. podlaskiego z polędwiczkami wieprzowymi z podlaskiego stołu. Przyznano także wyróżnienia w wysokości 2 000 zł – otrzymały je Koło Gospodyń Wiejskich w Leszczawie Dolnej z woj. podkarpackiego z karczkiem z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Ach te Baby” Kłanino z woj. zachodniopomorskiego z rybą w ogniu z kwaśnikiem.
Nagrody zwycięskim KGW wręczył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus. W wydarzeniu uczestniczyli Sekretarz Stanu MRiRW Anna Gembicka i Podsekretarz Stanu Krzysztof Ciecióra. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentowali Dyrektor Waldemar Humięcki, który wręczył zwycięskiemu Kołu nagrodę specjalną – wyjazd na zagraniczne targi rolno-spożywcze oraz Z-cy Dyrektora Generalnego Małgorzata Gośniowska-Kola i Marek Chibowski.
Konkurs, którego organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, ma na celu promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. W tym roku po raz pierwszy w regulaminie konkursu znalazł się wymóg, aby przy przygotowaniu potrawy konkursowej wykorzystać przynajmniej jeden produkt regionalny, a w wydarzeniu wzięli udział lokalni producenci polskiej żywności wysokiej jakości.
Lista wszystkich finalistów VIII edycji „Bitwy Regionów” i ich potrawy:
- województwo dolnośląskie: Koło Gospodyń Wiejskich Kluczowianki – schab w borowikach;
- województwo kujawsko-pomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku – gęsina w sosie śliwkowo- cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki;
- województwo lubelskie: Koło Gospodyń Wiejskich “Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach – udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym;
- województwo lubuskie: Koło Gospodyń Wiejskich Muszkowianki – indyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety;
- województwo łódzkie: Koło Gospodyń Wiejskich w Niwach – zupa grzybowa z warzywami korzennymi, kaszą i chipsem z jarmużu;
- województwo małopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary – ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku;
- województwo mazowieckie: Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej – zieleńska szynka z nogą;
- województwo opolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Miechowa – przekładaniec miechowski (potrawa z kapusty kiszonej, pęczaku i kaszanki) podany ze swojską musztardą;
- województwo podkarpackie: Koło Gospodyń Wiejskich w Leszczawie Dolnej – karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych;
- województwo podlaskie: Koło Gospodyń Wiejskich Olmoncianki – polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu;
- województwo pomorskie: Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne ,,Kościerska Chata” – zupa rybna z ziemniakami – Rebionka z bulwami
- województwo śląskie: Koło Gospodyń Wiejskich Karolinki w Kamienicy Polskiej – doskonałe pieczonki z siadłym mlekiem lub maślanką;
- województwo świętokrzyskie: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Tarczku – męcybuły;
- województwo warmińsko-mazurskie: Koło Gospodyń Wiejskich Jesionowianki – sandacz okraszany koperkiem, pod pierzyką z aksamitnej śmietanki; podany z warmińskimi plincami, surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu;
- województwo wielkopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo Feniks – dziki gołąbek w modrej otulony kremowym sosem z borowików brunatnych;
- województwo zachodniopomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich “Ach te Baby” – ryba w ogniu z kwaśnikiem.
Wszystkie aktualności o Ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla Kół Gospodyń Wiejskich – Bitwa Regionów znajdują się na stronie www.bitwaregionow.pl.