Przejdź do treści

Wielkopolskie smaki na targach Internationale Grüne Woche w Berlinie


W miniony weekend, dzięki przedstawicielkom Koła Gospodyń Wiejskich Feniks Noskowo-Radomice-Strzyżewo, polskie stoisko narodowe na targach Internationale Grüne Woche w Berlinie, zyskało wyjątkowy charakter. Udział w wydarzeniu był nagrodą dodatkową KOWR za zdobycie I miejsca w IX edycji konkursu „Bitwa Regionów”.

W trakcie przygotowanego przez Panie pokazu kulinarnego goście mogli skosztować regionalnych przysmaków – pyry z gzikiem, pierogi z gęsiną oraz pierogi z kapustą i grzybami, zachwyciły odwiedzających. Uczestnicy wydarzenia mieli wyjątkową okazję nie tylko posmakować pysznych dań, ale także porozmawiać na temat polskich tradycji kulinarnych i regionalnych specjałów.

Doskonałą okazją do odkrywania naszych rodzimych smaków były również degustacje, podczas których przedstawicielki  KGW Feniks częstowały bigosem wielkopolskim, kremem z pieczonych ziemniaków z grzankami z chleba wielkopolskiego czy drożdżówkami z wiśnią.

Grüne Woche to jedno z najbardziej znanych międzynarodowych wydarzeń targowych poświęconych rolnictwu, ogrodnictwu, żywności, leśnictwu oraz zrównoważonemu rozwojowi, podczas którego tysiące wystawców z całego świata prezentuje swoje produkty.

Udział KGW na targach był doskonałą okazją do zaprezentowania walorów polskiej kuchni regionalnej oraz tradycji kulinarnych poza granicami kraju, a nasza rodzima kuchnia zyskała nowych miłośników.

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.